fbpx

Терапия на пристрастяването към хазарта

Пристрастяването към хазарта е опасно, защото в началната фаза се приема като забавление. Убиването на скуката вечер, купуването на още едно талонче, да направиш малък залог 20-30 лв. на вечер... да играеш карти с приятели за пари - ни позволява да се включим в още едно „състезание“, за да си осигурим емоции, свързани с победата. Този начин на прекарване на свободното време е най-лесният начин да се пристрастите.

Проблемът се развива бавно и неусетно, до момента в който попадате в капана на безпомощност, липса ви жизнена енергия, имате огромни дългове. А най-вече сте в капана на живот, основан на лъжа.

Хазартната зависимост е заболяване, което има последствия не само за самия комарджия, но и за неговите близки. Пристрастяването към хазарта е придружено от тежка депресия, мисли за самоубийство. Това заболяване се лекува с помощта на специалисти.

Симптоми и последствия от хазартната зависимост

Как можете сами да определите дали сте хазартно зависим:

 1. Все повече време отделяте за мисли за минали игри; за бъдещи игри; в изучаване на системи, обещаващи печалба; в набавяне на пари за игра.
 2. Играете със все повече пари, в стремежа да се постигне желаното удоволствие.
 3. Опитите за ограничаване или спиране на играта водят до неспокойствие и раздразнителност.
 4. Играта е вече начин за бягство от житейските проблеми или непоносими емоционални състояния.
 5. След загуба на пари, бързо се връщате към играта, за цел да си възвърнете загубеното, да покриете загубите, дори и с цената на ново задлъжняване;
 6. Лъжете семейството, работодателя, приятелите си, за да скриете степента на въвлеченост в играта.
 7. Извършвате незаконни дейности, измами, кражби, за да финансирате играта.
 8. Губите важни за вас връзки: брак, образование, работа, кариера - заради хазарта.
 9. Разчитане на други хора за помощ при справянето с финансовите проблеми, породени от хазарта.
 10. Изпитвате силно чувство на вина, заради хазарта.
 11. Имате заеми, които сте натрупали заради хазарта.

Обикновено, тези симптоми започват да се проявяват един по един, в различно време. Когато се натрупат обаче, идват и последиците от хазарта. Те най-вече са изразени в липса на финансови средства, загуба на имуществени и материални активи, семейна раздяла. По-задълбочените последствия водят до кражба на пари за залози, както и до опити за самоубийство. Последното състояние наистина е доста дълбоко и неприятно, но то обикновено се случва при пълна загуба на всички ценности и изпадане в чувство на безнадеждност, че нещата могат да се оправят. И все пак има начин за справяне с хазартната зависимост.

 

Тук ще получите разбиране и уважение от целия ни екип. Никой няма да ви осъжда и заедно ще открием причините, накарали ви да се разболеете от тази болест. Ще ви помогнем да стъпите върху вашите ресурси, да приоткриете силните си страни и това ще се случва чрез промяна на навиците ви.

Времето на терапевтичният курс на хазартно зависими преминава в максимално организирано време. Като освен интензивни занимания, групови и индивидуални, ще имате време за фитнес и други занимания.

Както при всяка зависимост, само осъзнаването на проблема и личното желание да започнете лечение на зависимостта от хазарт ще ви позволи да възстановите баланса и удовлетвореността от живота. Колкото по-рано забележите този проблем в себе си или у дома, толкова по-бързо ще си дадете шанс да получите професионална помощ. Така ще увеличите шанса по-бързо да се овладеете вашата зависимост, да я поставите в ремисия, а последиците от нея няма да са толкова драматични за вас и вашите близки.

Image

Благодарение на модела „Минесота“ ние  можем ефективно да помагаме на хора, развили хазартна зависимост. Заедно ще променим начина, по който мислите за заобикалящата ви реалност. По време на интензивната терапията ще ви покажем как да се справите с ежедневните проблеми, стреса и напрежението, без да се налага да прибягвате до хазарт.

Терапевтичният курс ще ви помогнем да разберете какви загуби за вас и вашите близки са били причинени от хазарт. Само разбирането на проблема и да се научите да се справяте с изкушението да играете ще ви позволи да възстановите баланса и с течение на времето удовлетвореността от живота.