fbpx

Терапия на алкохолна зависимост

Проблемът със злоупотребата с алкохол засяга всички социални групи, независимо от финансовото състояние, образование, местоживеене или възраст.

Абсолютно в еднаква степен зависимостта към алкохол поразява както успели хора на престижни позиции, така и безработни, богати и бедни. Със сигурност може да се твърди, че това е проблем както на високообразовани хора, лекари, професори, така и на хора с основно образование или без образование изобщо.

В крайните си фази зависимостта към алкохола води до изключване на този човек от обществото, а това спомага деградацията на този човек да се развива със страшна сила. Алкохолизмът не е само пристрастяване към желанието за консумация на алкохол, но и силна психологическа зависимост.

И както всяка зависимост, това е заболяване, което трудно се преодолява самостоятелно и често води до смърт.

Image

Стресът, тъгата, отхвърлянето и агресията са често срещани симптоми при алкохолиците, които от своя страна са ясен знак, че лечението на това заболяване не търпи отлагане. Успешното лечение на алкохолизма, както и всяка друга зависимост, зависи от вземането на самостоятелно решение и желанието да промените сегашния си живот.

От голямо значение при лечението на алкохолната зависимост е подкрепата на близките и опитът на вече преминали през това заболяване хора. В повечето случаи близките хора търсят начин да мотивират болния от зависимост да се лекува. При нас ще получите безплатна консултация как това може да се случи.

Често, поради силното отравяне на организма от химични съединения, съдържащи се в алкохола, се налага болният да премине през детокс. Ние се ангажираме да ви помогнем да преминете през този етап задължително в лечебно отделение, което обикновенно не продължава повече от 7 дни.

Курсът на интензивна терапия ще ви позволи да сложите живота си „на пауза“  само за няколко седмици – 28 дни. При нас ще получите помощ от квалифицирани терапевти и ще избегнете изкушението да посегнете към следващата чаша.

Важният момент за промяната на живота ви ще бъде вземането на решение да се лекувате. Дори само тази първа стъпка ще повлияе на живота на вас и вашите близки. Заедно с терапевтите ще намерите причините на вашето заболяване, личните ви ресурси за оздравяване и начините да се справяте с ежедневния стрес на работа или у дома. Както при всяко друго заболяване, ние ще търсим начини да лекуваме не симптомите, а причините, които са довели до заболяването.  

При формирането на модела „Минесота“ терапията е била насочена към с хора с алкохолна зависимост. За 70 години този модел е усъвършенстван и надграждан с нови познания и натрупания опит, който е увеличил ефективността на метода, отчитайки новите реалности.

За да може да се говори за алкохолна зависимост, трябва да се проявят поне три от следните симптоми.

 1. Силна, постоянна нужда от консумация на алкохол (жажда за алкохол).
 2. Не контролирате количествата на употребен алкохол (не можете да си наложите да не започвате да пиете, не можете да спрете да пиете или трудно се контролирате, докато не стигнете до определено ниво).
 3. Пиете алкохол за облекчаване или притъпяване на друго заболяване.
 4. Имате симптоми на абстиненция (мускулен тремор, хипертония, тахикардия, гадене, повръщане, диария, безсъние, разширяване на зениците, сухота на лигавиците, повишено изпотяване, нарушения на съня, раздразнителност или потиснато настроение, тревожност).
 5. Променена (обикновено повишена) толерантност към алкохол (същата доза алкохол не носи очаквания ефект, необходимостта от консумация на по-високи дози алкохол за постигане на очаквания ефект).
 6. Пиенето ви следва най-много 1-2 модела, по които протича.
 7. Не се интересувате от никакви други удоволствия, увлечения, освен интереса към пиенето.
 8. Пиете алкохол въпреки очевидното знание за неговата вреда за здравето и въпреки забраната на лекарите.

Фази, през които преминава заболяването:

 • Предалкохолната фаза, която продължава от няколко месеца до няколко години, започва с ежедневната консумация на алкохол. Човек открива, че пиенето на алкохол не само дава приятни усещания, но и облекчава неприятните емоционални състояния. Така се повишава толерантността към алкохола – количествата се увеличават.
 • Фазата на предупреждение започва с появата на загуба на паметта.
 • Критичната фаза започва със загуба на всякакъв контрол над пиенето.
 • Хроничната фаза започва с появата на многодневни последователни запои.

Непреодолимо желание за пиене. ИЛИ КАК ДА ПОЗНАЕМ глада за АЛКОХОЛ?

Дори познатият „обикновен“ глад, причинен от дълга пауза в храненето, има свои собствени симптоми. Тогава гладният човек усеща стомаха си празен, понякога се усеща като болка, изостря се усещането към мириса на храна, започвате да мечтаете за това, какво ви се яде, отделя се слюнка повече от обикновено. Човек, зависим от алкохола, също получава много сигнали от тялото си, най-често много по-интензивни, отколкото при глад за храна. Те се появяват и в процеса на лечение от алкохолизъм, което е нормално и нашите терапевти ще ви научат как да се справяте с неприятните симптоми.

Image
Image

„Гладни“ чувства

Откъде идва това неистово желание, известно като жажда за алкохол?

Това се получава след месеци и години пиене. Алкохоликът научава, че пиенето е лекарство за най-различните му състояния на напрежение – както стресови и тежки, така и приятни. „Едно по-голямо“ за бързо облекчаване на гнева, тъгата, страха или – допълнително – за „подсилване“ на радостта и удовлетворението. Привлекателността на пиенето се крие именно в бързото действие на алкохола.

Гладът възниква против волята на алкохолика, не можете да вземете власт над него и сами да решите дали трябва да пиете или не. Алкохоликът може да не иска в един момент да пие и тогава ще се появи глад. Емоционалното напрежение ще се натрупа до степен на непреодолимо желание да посегнете към „чашата“.

Какви чувства могат да допринесат за това напрежение?

 • Раздразнение, гняв, ярост
 • Мъка,
 • Скръб, отчаяние,
 • Ревност и съжаление, че си видял друг да пие
 • Срам за собствената си неспособност да се справиш заради слабост към алкохола
 • Чувство за вина, чувство за несправедливост, ниско самочувствие и др.

Гладни мисли

Спектърът от мисли, които възникват в това състояние, е огромен.

Изтормозеният мозък  търси грешки, несправедливости и потъва в самосъжалението:

 • никой не ме разбира, всичко е заради нея, ако беше различна, нямаше да пия, отдавна трябваше да знам, че всички са срещу мен, тя просто ме заяжда – това не е живот!
 • Не успях в живота, ежедневието ми е напълно безсмислено, жена ми не ме обича, сигурно има и любовник, а децата ми идват само когато искат пари и т.н.

Заблуда е, че пиенето може да бъде контролирано:

 • само една бира, след като я изпия нищо няма да стане, не съм пил толкова отдавна - сега ще е различно...

А когато гладът е обсебващ и има само едно желание:

 • Не издържам повече, имам нужда от питие, не мога да си намеря място, защо се мъча?
Image

Зависими от алкохол, преминали през терапия, често споделят, че имат спомени за приятното състояние, което се появява след пиене, минали събития и ситуации, които са преживели под въздействието на алкохол. "Розовото мислене" на алкохола се прокрадва като наркотик – на пръв поглед всичко изглежда безобидно, безвредно, полезно, привлекателно, доставя удоволствие и премахва проблемите. А след това идват спомени за неприятните последици от пиенето, физическото страдание, чувство за вина за вреди, причинени на себе си и на близките.

При болни от алкохолна зависимост способността да се концентрира вниманието и да се мисли абстрактно е нарушена. Разсеяните мисли затрудняват фокусирането върху текущата работа, започват нещо, недовършват, превключват се от една дейност към друга... Хаосът в главата и натрапчивите мисли за алкохол понякога карат краката сами да заведат алкохолика в бар или магазин за алкохол – несъзнателно, по силата на навика, без съзнателно решение. А след известно време може да се събуди и да се пита - "къде съм, какво стана?".

Image

Гладно поведение

По време на алкохолния глад зависимият често става конфликтен, започва кавги, заяжда се, докачлив и обидчив е към всички, най-вече към близките си. Изживеният гняв лесно преминава в агресивно поведение: крясъци, хвърляне на предмети, затръшване на врати, обиди, физическо насилие.

Гладът може да се прояви и в бягство от всички, затваряне в себе си, изолиране от членове на семейството и приятели, прекарване на време сам в затворена стая, апатия. Ясен симптом е отказването от по-рано взето решение за лечение на алкохолизъм или не желание повече да предприема никакви усилия, не иска да ходи на срещи, защото вярва, че не му помага нищо, скучно му е, може да се справи сам и изобщо няма алкохолна зависимост.

Всичко може да провокира отново да започне да пие: звукът на отварянето на бирата, телевизионна реклама или филм с кръчма на заден план, добре познати бутилки по рафтовете на магазините... Алкохоликът започва да се връща към старите „пиянски навици“: все по-често става груб в изказа си, разказва типични пиянски вицове, без да осъзнава това, прекрачва границите на добрия тон в комуникацията с противоположния пол. Връща се към действия, които някога са му давали повод да се напие. Несъзнателно провокира срещи с бившите си приятели по чашка. Той прекарва все повече време с тях. Той все по-често забравя своите отговорности и не дава никакви обещания. Гладното поведение често се усеща най-добре от близките хора: съпруга, деца, родители. Техните забележки се разглеждат само като враждебно доказателство за неразбиране.

Сигнали за глад при зависим

Дори познатият „обикновен“ глад, причинен от дълга пауза в храненето, има свои собствени телесни симптоми.

Човек, зависим от алкохол, също получава много сигнали от тялото си, много по-силни от желанието за храна.

Image
Image

Това са:

 • "смучене" или болка в стомаха
 • прекомерно изпотяване
 • треперене на ръцете
 • главоболие, болки и мускулно напрежение
 • проблеми със съня: трудно заспиване, чести събуждания през нощта или сънливост през деня, кошмари
 • алкохолните сънища са симптом на нереализирано желание за пиене, понякога тези сънища са израз на вътрешна борба със себе си, така че често срещан мотив в съня е, когато тъкмо се каня да пия и някой, нещо постоянно ме притеснява...
 • така нареченият "сух махмурлук" - състояние на типичен "махмурлук" веднага след събуждане, но не предшествано от вчерашното пиене; феноменът „не е пил – но има махмурлук” е ясно доказателство за силна психическа зависимост;
 • сухота в устата
 • появата на вкусово усещане за алкохол на езика
 • появата на усещане за отчетлива миризма на алкохол в околната среда
 • сърцебиене
 • проблеми с кръвното налягане
 • бързо неравномерно дишане
 • световъртеж
 • усещане че си болен
 • слабост

Не е необходимо всички тези симптоми да се усещат еднакво силно. Има алкохолици, които изпитват много силно физически глад, а някои изпитват само леки симптоми. Често това, което изпитват физически, се тълкува погрешно като симптоми на настинка, пренебрегвайки характерните симптоми, които несъмнено свързват това състояние с алкохола, като алкохолни сънища, „сух махмурлук“ или вкус на алкохол в устата.

И както при повечето заболявания, така и при зависимост от алкохола - колкото по-рано откриете проблема, толкова по-лесно е да възвърнете контрола и да си върнете живота!

Важното е да се идентифицират проблемите и да се започне терапия. Това заболяване може да бъде преборено с вашите усилия и с нашата помощ. Ще получите индивидуален подход, групови терапии в малки групи по модел „Минесота“, който повече от 70 години се практикува в САЩ.